En komikers uppväxt är proppfylld av symbolik. Flera av metaforerna och symbolerna som Gardell använder sig av är återkommande. Er fjärde uppgift fokuserar därför på några av dessa metaforer och symboler. Välj en av följande tre uppgifter. Glöm inte att skriva vilken uppgift ni valt.
1. Djur.
”Sävbyholmsskolan var ingen läroanstalt. Den var ett slakthus”. (s. 221)
Gardell använder symboler kopplade till djur upprepade gånger i boken. Undersök detta närmare och analysera deras förekomst. Vilka exempel hittar du? När används djursymboliken? Vad tror du är orsaken? Symboliserar olika typer av djur olika händelser/personer?
2. Ängeln.
”Jag minns inte vår uppväxt i Sävbyholm annat än som en rysning, som om jag stod i en sammanbiten ängels väldiga och kalla skugga”. (s. 119)
Vid flera tillfällen dyker en ängel upp i romanen. Undersök och analysera ängelns närvaro. När dyker den upp? Vad tror du att den symboliserar? Vad i romanen bevisar din teori?
3. Kapitel 101. (s. 240-242)
Analysera symboliken i kapitlets parallellhandling. Vad händer i de olika delarna? Varför har Gardell valt att sammanföra just dessa händelser i samma kapitel?
jag har valt upg 3.
SvaraRaderaI kappitel 101 är det dags för roliga timmen och fröken hav en boken hon kan läsa om ingen har något att visa upp eller göra men som vanligt har Juha en historia. Fröken ignorerar honom först men får sedan ett utbrott och skriker att hon ska gå och supa sig full. I kapitlet hoppar det också mellan olika saker som liknar varandra tillexempel Juhas historia och händelsen på lekplatsen. när Juha, Jenny och Thomas är på lekplatsen och gungar tänker Thomas hoppa från gungan, och i Juhas historia måste Pekka hoppa från ett hus. De två händelserna liknar varandra för att Pekka från historien inte vågar hoppa från huset på samma sätt vågar inte Thomas hoppa från gungan men Thomas har lovat sig själv att hoppa så han måste trots att han inte vet om det kommer att gå bra eller dåligt, med det vill jag säga att han inte har någon kontroll precis som Pekka som hoppar från huset inte har någon kontroll. Kapitlet handlar också om att ”lämna säkerheten” t.ex när Juha var 15 ska han stiga på tåget vid Sävbyholms station och aldrig återvända” det hör i hopp historien och gungan, att lämna Sävbyholm som han ”känner” och komma till något annat ställe som han inte vet något om, det vill säga att han lämnar säkerheten bakom sig och möter det okända som i Thomas fall lämnar han gungan och flyger ut i osäkerhet och Pekka hoppar från ett tak vad som helst kan hända. Rikard Rask
Mycket bra analys Rikard :)
RaderaEn dag gör Juha en snöängel, han tycker att den ser ut som ett avtryck av en fallande ängel. Han upplever sedan att ängeln börjar jaga honom. ”Ängeln får huggtänder, klor och ondskefulla ögon. I detsamma som han tänker det växer tänder och klor ut och ängelns ögon börjar glöda som brinnande kol, Juha kan inte hjälpa det. Han försöker tänka att ängeln är mild och god, men det är redan försent-den har redan börjat närma sig honom.”(s.10)
SvaraRaderaJag tror att ängeln symboliserar Juhas samvete. Det är alltså en del av Juha. Ängeln visar sig och förföljer honom när han gjort något dumt. Precis så är det med samvetet, det gnager och gnagandet försviner inte förrän man ställer allt till rätta. Det är nästan som en spegel som speglar Juha och visar honom hur han ser ut utifrån.
Det står till exempel att när Juha kastar sten på de andra barnen kommer ”den svarta ängeln” fram. ”Ängeln förföljer honom, han hör dess vindslag, ser dess klor och huggtänder, känner demonens heta andedräkt i nacken.” (s. 215)” När han tar ansvar för sitt handlande och ber Jenny om förlåtelse, när hon blivit träffad i ögat, blir ängeln god. I något kapitel senare står det:
”Ängeln vänder sitt huvud mot mig, för att ge mig frid. För första gången ser jag hans ansikte. Ängeln har inget ansikte.”(…)
”Det är ditt skratt som kommer ur ängelns mun, Thomas.” (s.243).
Här verkar det nästan som om Thomas är ängeln. Det tycker jag inte kan stämma. Han såg ängeln lång innan Thomas dog. Hur kan det stämma? Men citatet kan också stödja min teori. Juha har ju uppenbart dåligt samvete över hur han behandlat Thomas, att han inte hjälpt honom mer (han skickade brev till honom flera år efter hans död). Han har aldrig riktigt förlåtit sig själv. Om ängeln påminner om Thomas kan det bero på att Thomas får hans samvete att värka.
Mycket bra analys Sonita! //Fredrik
RaderaJag har valt uppgift 1.
SvaraRaderaJag har uppfatat att han ofta använder djursymboler när han känner sig osäker och rädd t.ex. ” men han springer ändå och fasan griper efter honom som en rovfågel efter sitt byte” (s11.) .den mening tycker jag visar på att han använder djursymboler när han är känner sig rädd och osäker. Han ser sig ofta som en svaga när han använder djursymboler som han säger i meningen över är han bytet som rovfågeln vill fånga. Ett till ex är ” det har varit nakna och darrade som nyfödda kycklingar, inte alls som jag trodde” (s14.) där jag också tycker det visar på att han är osäker. Han använder också djursymboler mycket när han beskriva något eller vill framhäva vad han tycker om någon eller något. han beskriver ofta Thomas skratt som hästliknade skri som t.ex. ” ett vansinnigt gällt, hysteriskt, förvridet skratt. Som en häst skri när den förs till slakt” (s242.)den meningen som finns i uppgiften tycker jag verkligen framhäver vad han tycker om hans skola genom djursymboler ”Sävbyholms skolan var ingen läroanstalt. Den var ett slakthus”. (s. 221)/ Casper
Mycke bra Casper!
RaderaDen ena handling är om Thomas som ska ta steget att våga lämna sin trygga plats på gungan och ta risken att hoppa från den. Den andra handlingen är om Juha när han berättar om Pekka som skulle hoppa från ett brinnande hus.
SvaraRaderaBåda handlingarna handlar om att ta steget, våga lita på sina kompisar som säger att det inte kommer gör ont när man hoppar.
När Thomas sedan skrattar sitt förvridna skratt åt Juhas historia tror jag att det ska symbolisera hur mycket Thomas hade litat på Juha. Juhas berättelse som skulle vara rolig, blev väldigt tydlig i att det är precis så Thomas har det, och Thomas har det inte alls roligt. Han hade litat på att Juha skulle finnas där när han behövde honom, som t.ex. när Lennart och Stefan skulle ge honom stryk, eller i detta fall när Thomas skulle hoppa från gungan.
Även berättelsen om Thomas gungande symboliserar hur Thomas tar steget och litar på sina vänner som säger åt honom att hoppa. Faktiskt faller han för grupptrycket även om det är en så förhållandevis liten grej som att hoppa av en gunga eftersom det inte verkar som om han inte riktigt vill.
I slutet av kapitlet får man bara veta att Thomas hoppar men man får inte veta vad som händer med honom. Man får även veta att Pekka hoppar och att de inte hade något brandsegel ute som skulle rädda honom när han hoppa. För mig är dessa två berättelserna två olika sätt att förklara samma pressade känsla. I slutet sammanflätas dem för att visa på att det inte spelar någon roll om du ska hoppa från ett högt hus eller från endast en gunga, det är samma läskiga känsla om man inte har någon som tar emot en när man landar.
Mycket bra analys Louise!
RaderaTjena fredrik kommer du ihåg mig? Hoppas inte det llololololol/casper
RaderaJag har valt citat 1
SvaraRaderaGardell använder djur som symboler vid exempel: ”Juha kan inte mer. Alla hans historier och grimaser har tagit slut. Inget finns att strida om, inget finns att vinna. Juha är ett barn, inget annat. Ett barn som apat sig för att bli älskad ”Alltså att han har betett sig som en apa, genom att försöka vara rolig, skämta och skoja med sina klasskamrater för att försöka att passa in, och för att han ska bli älskad. Men som sedan slutade i en dålig situation. (s.224)
Ett annat exempel på när Gardell använder sig utav djur som symboler är: ”Han kan inte låta bli. Ett vansinnigt gällt, hysteriskt och fördrivet skratt. Som en hästs skri i ett slakthus.” och detta symboliserar Thomas skratt när Juha berättar en rolig historia, och det är bara Thomas som skrattar. Jag tror att Thomas låter ganska högt och har ett väldigt jobbigt skratt, men även ett ganska hemskt skratt. Eftersom att han förknippar det med en hästs ljud i ett slakthus. (s.242)
Ett annat exempel är: ”Sävbyholmskolan var ingen läroanstalt. Det var ett slakthus” vilket jag tolkar det som att han menar att det är en skola som är negativ och man blir dåligt behandlad där alltså ”slaktad” utav andra människor på skolan. Jag tycker att det symbolerar det eftersom att det är mycket mobbning på skolan och personerna i Juhas klass är väldigt taskiga mot varandra. Men jag tolkar det också som att man blir slaktad genom alla läxor och att det är mycket att göra på skolan. (s.221)
Jag tror att Gardell använder djuren som symboler som en annan liknelse eller ett annat exempel på det budskap som han vill få fram, vilket i dem här fallen så använder han djuren i ganska negativa situationer, och också när man vill förklara om någonting är dåligt. //Ebba C
Bra Ebba!
RaderaSvensk uppgift 4
SvaraRadera1. Djur
Jag tror att Gardell använder sig av djur för att gör liknelser till olika saker. Han använder det oftast till negativa saker. Exempel: ¨Sävbyholmsskolan var ingen läroanstalt. Den var ett slakthus¨ Han liknar skolan med ett slaktarhus, att skolan är något negativ och man blir inte bra behandlad på skolan alltså som att man blir slaktad. (sida 221.) Ett annat exempel är: ¨Som en hästs skri i ett slakthus¨ Det var Thomas skratt när han skrattade åt ett av Juhas skämt som jämfördes med ett häst skri i ett slaktarhus. Thomas skrattade högt och hysteriskt. Alltså som en hästs skri, och att han just sa en häst i slaktar huset kan ha något att göra med att de är i skolan och skolan jämförs ju med ett slaktarhus. (sida. 242) //Hilda
Bra
RaderaGardell använder djur i sammanhang med bl.a rädsla och negativa känslor. Exempel:
SvaraRadera’’Sävbyholmsskolan var ingen läroanstalt. Den var ett slakthus.’’. Med det här tror jag att han menar att skolan är en plats där man blir psykiskt slaktad. Man blir förolämpad och nertryckt. Men ofta kan man också bli misshandlad fysiskt, som när Lennart och Stefan slår folk. Man kommer till skolan och slaktas långsamt under dagen av förolämpningar knytnävar. (sid. 221)
’’Fasan griper efter honom som en rovfågel efter sitt byte’’ Jag tolkar det här som att fasan kryper fram fast han försöker fly från den, men det går inte och den tar övertaget. Det är fasan som är rovfågeln och Juha är dess byte. (sid.11)
På sidan 110 lyssnar Thomas på en låt som han önskade till radion.
’’Flyg din väg, fågel blå
Flyg me’ns vingarna bär
Flyg din väg, flyg din väg
Du får inte stanna här…’’
Jag har två tolkningar till det här. Jag tror att Thomas ser sig själv som fågeln. Han vill blir fri, flyga iväg, bort från alla bekymmer.
Den andra tolkningen är att han blir tillsagd att ge sig iväg. Han blir illa behandlad i skolan som ett tecken på att han ska försvinna, ingen vill ha honom där. Precis som fågeln blir tillsagd så blir Thomas tillsagd av hans klasskamrater att han inte får stanna.
Mycket bra Ida!
RaderaJag har valt uppgift 1. Jonas Gardell använder djur som metaforer och symboler. Han använder djuren när han är i situationer som han är rädd i oftast. Exempel: ” men han springer ändå och fasan griper efter honom som en rovfågel efter sitt byte” (sida 11) Då beskriver han sin känsla med hjälp av ett djur. Ett annat exempel: ”Sävbyholmsskolan var ingen läroanstalt. Den var ett slakthus” Där beskriver han sin skola som att slakthus.
SvaraRadera/ Becca
Kan du hitta fler exempel?
Raderajag tog uppgift 1. Gardell använder djur till negativa saker. han har många metaforer i sin bok. ett exempel är "skolan är som ett slakthus" ett slakt hus dödar man i och är en negativ sak. han lägger ofta in djuren när han är rädd eller tycker att allt bara är skit.
SvaraRadera/ oskar
Jag tar uppgift 1. Gardell använder ofta djur som negativa metaforer. Han säger att skolan är ett slakthus och det är ju inte direkt positivt. Han använder som metaforer när han är rädd eller när inget är bra.
SvaraRaderaBRA
Radera