fredag 30 mars 2012

En komikers uppväxt - Uppgift 4: (boken utläst)

En komikers uppväxt är proppfylld av symbolik. Flera av metaforerna och symbolerna som Gardell använder sig av är återkommande. Er fjärde uppgift fokuserar därför på några av dessa metaforer och symboler. Välj en av följande tre uppgifter. Glöm inte att skriva vilken uppgift ni valt.
1. Djur.
”Sävbyholmsskolan var ingen läroanstalt. Den var ett slakthus”. (s. 221)
Gardell använder symboler kopplade till djur upprepade gånger i boken. Undersök detta närmare och analysera deras förekomst. Vilka exempel hittar du? När används djursymboliken? Vad tror du är orsaken? Symboliserar olika typer av djur olika händelser/personer?
2. Ängeln.
”Jag minns inte vår uppväxt i Sävbyholm annat än som en rysning, som om jag stod i en sammanbiten ängels väldiga och kalla skugga”. (s. 119)
Vid flera tillfällen dyker en ängel upp i romanen. Undersök och analysera ängelns närvaro. När dyker den upp? Vad tror du att den symboliserar? Vad i romanen bevisar din teori?
3. Kapitel 101. (s. 240-242)
Analysera symboliken i kapitlets parallellhandling. Vad händer i de olika delarna? Varför har Gardell valt att sammanföra just dessa händelser i samma kapitel?

fredag 16 mars 2012

En komikers uppväxt -Uppgift 3 (kap 47-73)

Jag har plockat ut tre citat. Välj ett av citaten och reflektera kring det. Analysera dess betydelse – vad vill Gardell säga läsaren? Slå upp sidan som citatet är taget från och sätt dig in i sammanhanget. Ditt resonemang ska vara både specifikt (vad betyder citatet i sammanhanget det är taget ur) och allmänt (vad betyder citatet för oss läsare, i våra liv?). Inled ditt svar med att berätta vilket citat du valt.
Citat 1: ”Rädsla är något man lever med ensam.” s. 147
Citat 2: ”Och barndomen har ingen botten, oupphörligt slinter hon och tappar taget.” s. 163
Citat 3: ”Och inne i Juha gnager en förfärlig misstanke om att det är Judas han själv är lik, att han skulle kunna göra likadant”. s. 186

torsdag 1 mars 2012

En komikers uppväxt - Uppgift 2 (kap 22-46)

Du ska analysera Juha och skolan. Hur ser hans klass ut? Hur fungerar den? Vad kan du dra för slutsatser om lärarna? Om klasskamraterna?  Hur skulle Juha fungera i dagens skola?
Plocka ut citat ur boken som exempel.

måndag 13 februari 2012

En komikers uppväxt - uppgift 1 (kap 1-21)

Elever i klass 9D! Nu är det dags för den första uppgiften i vårt bokbloggande. Svara så gott ni kan och läs gärna igenom de andras svar så att ni inte bara  upprepar det som redan sagts. Era kommentarer blir som ett samtal, där man fyller i och spinner vidare på det som redan sagts.Ni får gärna spekulera och analysera. Visa gärna med citat eller referat att ni har belägg för era påståenden och funderingar.
Det är såklart viktigt att tänka på saker som stavning och interpunktion. Tänk på att era svar kan läsas av hela klassen. Försök att formulera er tydligt och “läsarvänligt”. Läs igenom ert svar innan ni skickar det! GLÖM INTE ATT SIGNERA KOMMENTAREN!

UPPGIFT:
Bokens huvudperson är Juha. Er uppgift är att beskriva och analysera karaktären Juha. Hur är han? Finns det något särskilt som slår er när ni läser om honom? Hurdan är hans familj, hur har han det hemma? Hur ser relationen med bästa kompisen Jenny ut?